Zielony Przewodnik Michelin po Stanach Zjednoczonych

Zielony Przewodnik Michelin po Stanach Zjednoczonych

Cena: 49.00zł

Stron: 941

Wydawnictwo: Wydawnictwo Bezdroża

Opis:

• Zdumiewające parki narodowe, wulkany na Hawajach, słoneczne megalopolis, gorące pustynie, wyprawy śladami Indian, mroźne jeziora Alaski, Nowy Jork
• Prawie 1000 stron kompendium wiedzy o kraju, porad i praktycznych wskazówek dla turystów
• Pierwszy raz po polsku – Zielone Przewodniki Michelin po Stanach Zjednoczonych: części wschodniej oraz zachodniej

W jednym przewodniku nie sposób opisać kraju tak zróżnicowanego jak USA. Z tego założenia wyszli autorzy Zielonego Przewodnika po Stanach Zjednoczonych i zdecydowali się stworzyć dwie oddzielne książki – opisujące wschodnią i zachodnią część kraju. Przewodnik od początku czerwca jest dostępny w polskich księgarniach.

Wybór atrakcji turystycznych, które otrzymały trzy gwiazdki pokazuje zróżnicowanie poszczególnych stanów. Wśród wyróżnionych cudów przyrody znalazły się zarówno park Yellowstone (najstarszy park narodowy świata), Denali na Alasce (z Mount Kinley, najwyższym szczytem Ameryki Północnej) wulkany na Hawajach jak i Park Narodowy Jaskini Mamuciej (najdłuższej jaskini na świecie). Miasta, które koniecznie trzeba odwiedzić to między innymi kosmopolityczne San Francisco, „słoneczne megalopolis” Los Angeles, „miasto 175 dzielnic” Chicago, „najbardziej osobliwe centrum miejskie” - Nowy Jork oraz „ucieleśnienie ducha amerykańskiego liberalizmu” - Waszyngton.

Autorzy przewodnika Michelin wskazują turystom pomysły na aktywne podróżowanie z odrobiną adrenaliny. U wybrzeży Kalifornii i Hawajów można spróbować nurkowania, w parku Yellowstone poszukiwać stad bizonów, a następnie wziąć udział w wycieczce na kajakach po fiordach Alaski. We wschodniej części kraju na turystów czekają połowy niebieskich krabów, ujeżdżanie bydła i Szlak Appalachów – ścieżka dla pieszych przechodząca przez 14 stanów i 2 parki narodowe – mierząca w sumie 3650 kilometrów.

Stany Zjednoczone to coraz popularniejszy kierunek podróży polskich turystów. Dzięki przewodnikom będą mogli odkrywać różne oblicza tego kraju .– mówi Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska – Liczę też, że przewodniki po Stanach Zjednoczonych w polskiej wersji językowej przyda się licznym Polonusom mieszkającym po drugiej stronie Oceanu.

Amerykańskie restauracje są pierwszymi lokalami spoza Europy, opisanymi w Czerwonych Przewodnikach Michelin. Osobne przewodniki opisują gastronomię w Nowym Jorku, Los Angeles, Las Vegas oraz w rejonie San Francisco Bay Area & Wine Country. Najwięcej lokali z gwiazdkami Michelin znajduje się w Nowym Jorku. Przewodniki po Stanach Zjednoczonych są dostępne w salonach EMPIK na terenie całego kraju, na trzech polskich lotniskach (w Warszawie, Krakowie i Katowicach) oraz w sprzedaży wysyłkowej Wydawnictwa Bezdroża (www.bezdroza.pl). Dotychczas na rynek trafiły Zielone Przewodniki z serii Udany Weekend po Pradze, Paryżu, Barcelonie, Londynie, Rzymie i Dublinie oraz Zielone Przewodniki opisujące państwa i regiony – Włochy, Toskanię, Francję, Chorwację oraz Wielką Brytanię.

Podobne książki