Jak branża gastronomiczna chroni się przed koronawirusem?

Jak branża gastronomiczna chroni się przed koronawirusem?

7.09.2020
Czas czytania ok. 1 minuty

Na samym początku pandemii branża gastronomiczna mocno ucierpiała. Trudno było zadbać o klienta, ponieważ brakowało odpowiednich wytycznych z sanepidu albo były one bardzo niejasne. Środki ochrony były zaś bardzo trudno dostępne – brakowało maseczek i środków do dezynfekcji. Zapasowe partie takich preparatów kończyły się po miesiącu. Zabezpieczenie dotyczyło nie tylko konsumentów, ale i pracowników. Obsługujący klientów chcieli czuć się bezpiecznie, a pracodawcy zapewnić im komfort pracy. Środki ochronne były więc zdobywane różnymi, także prywatnymi kanałami od dostawców. Dziś każda firma może być już pod tym względem dobrze przygotowana, a potrzebnego asortymentu jest pod dostatkiem. Dotyczy to także samego działania lokali.

Przy wejściu do dyspozycji są środki do dezynfekcji rąk, nadal obowiązują zwiększone odległości między stolikami oraz noszenie maseczek, które mogą być zdejmowana dopiero podczas konsumpcji – powiedział serwisowi eNewsroom Krzysztof Kołaszewski, członek zarządu Bobby Burger. – Lokale zachęcają swoich klientów do siadania w ogródkach oraz korzystania z kanału delivery – czyli ofert z dostawą. Niestety od początku zdarzali się klienci, którzy ignorowali obowiązek zakrywania ust i nosa. Kiedy liczba zakażeń zaczęła wzrastać, ludzie zaczęli zdecydowanie chętniej nosić maseczki. Nadal jednak pojawiają się pewne problemy z niektórymi klientami, jak i brak dyscypliny wśród pracowników. Nie zawsze są oni w stanie w czasie pracy wyegzekwować u gości zastosowanie się do obwiązujących przepisów – wyjaśnia Kołaszewski.

eNewsroom

Wyświetlenia: 272

Udostępniamy kierowcom obwodnicę Dąbrowy Tarnowskiej w ciągu DK73

7.09.2020

DCT Gdańsk otwiera przedstawicielstwo na Czechy i Słowację

7.09.2020

Rozpoczynamy przetarg na S6 Obwodnicę Metropolii Trójmiejskiej

19.08.2020

Nowa stacja paliw LOTOS w Szczecinie

24.07.2020

LOTOS kupił żuraw od firmy Zeppelin Polska. To największy dźwig w rafinerii

23.08.2020

Znamy oferty na projekt i budowę I odcinka dwujezdniowej DK75 Brzesko-Nowy Sącz tzw. II etapu „łącznika brzeskiego”

28.08.2020
Pokaż więcej

Ostatnio dodane wiadomości

W Polsce rusza sprzedaż nowych samochodów ciężarowych Volvo, w których kierowcom łatwiej będzie podejmować właściwe decyzje

8.09.2020

Polskie MŚP generują prawie połowę krajowego PKB, ale nadal mają duże pole do rozwoju w zakresie innowacji

19.08.2020

Podpisaliśmy umowę na zaprojektowanie i budowę kolejnego odcinka S1

3.08.2020

Czeka nas drugi kryzys w branży gastronomicznej?

18.09.2020

160 miliardów złotych – rząd zwiększył wartość Programu Budowy Dróg Krajowych

14.09.2020

DHL Express wprowadza korektę cen na 2021r

18.09.2020