Jak branża gastronomiczna chroni się przed koronawirusem?

Jak branża gastronomiczna chroni się przed koronawirusem?

7.09.2020
Czas czytania ok. 1 minuty

Na samym początku pandemii branża gastronomiczna mocno ucierpiała. Trudno było zadbać o klienta, ponieważ brakowało odpowiednich wytycznych z sanepidu albo były one bardzo niejasne. Środki ochrony były zaś bardzo trudno dostępne – brakowało maseczek i środków do dezynfekcji. Zapasowe partie takich preparatów kończyły się po miesiącu. Zabezpieczenie dotyczyło nie tylko konsumentów, ale i pracowników. Obsługujący klientów chcieli czuć się bezpiecznie, a pracodawcy zapewnić im komfort pracy. Środki ochronne były więc zdobywane różnymi, także prywatnymi kanałami od dostawców. Dziś każda firma może być już pod tym względem dobrze przygotowana, a potrzebnego asortymentu jest pod dostatkiem. Dotyczy to także samego działania lokali.

Przy wejściu do dyspozycji są środki do dezynfekcji rąk, nadal obowiązują zwiększone odległości między stolikami oraz noszenie maseczek, które mogą być zdejmowana dopiero podczas konsumpcji – powiedział serwisowi eNewsroom Krzysztof Kołaszewski, członek zarządu Bobby Burger. – Lokale zachęcają swoich klientów do siadania w ogródkach oraz korzystania z kanału delivery – czyli ofert z dostawą. Niestety od początku zdarzali się klienci, którzy ignorowali obowiązek zakrywania ust i nosa. Kiedy liczba zakażeń zaczęła wzrastać, ludzie zaczęli zdecydowanie chętniej nosić maseczki. Nadal jednak pojawiają się pewne problemy z niektórymi klientami, jak i brak dyscypliny wśród pracowników. Nie zawsze są oni w stanie w czasie pracy wyegzekwować u gości zastosowanie się do obwiązujących przepisów – wyjaśnia Kołaszewski.

eNewsroom

Wyświetlenia: 1044

Renault Trucks D-Wide

15.06.2021

Nowy lektor w pociągach Kolei Dolnośląskich

16.06.2021

Polski leasing i EFL kończą 30 lat! Z tej okazji leasingodawca wziął pod lupę wyzwania dla sektora MŚP i rynku leasingu

15.06.2021

Ford Tourneo Custom - przestronny, komfortowy, uniwersalny i zeroemisyjny w wersji Plug-In Hybrid

16.06.2021

Malbork odebrał elektryczne Solarisy

19.07.2021

60% firm logistycznych zamierza w tym roku zainwestować w nowe rozwiązania

26.07.2021
Pokaż więcej

Ostatnio dodane wiadomości

Słońce i wypoczynek. Ale najpierw bezpieczna podróż

2.06.2021

Barometr COVID-19: Co czwarta firma MŚP uważa, że pandemia pomoże rozwinąć ich branżę, w produkcji – co druga

21.07.2021

Jednorazowy alkotest lepszy od elektronicznego alkomatu?

11.06.2021

Nadzieja dla zagubionych i rannych: najnowszy film Forda „Ratownicy” opowiada o brytyjskiej lekarce, pracującej w zespole ochotniczego pogotowia górskiego

14.07.2021

Cena złota rośnie – kiedy znowu przekroczy 2 tysiące dolarów za uncję?

15.06.2021

Laureaci plebiscytu Fleet Derby 2021

21.06.2021